Rychlá paštika

Petr MarekGastro obory

Suroviny:
  • cca 500 g kuřecích jater
  • kousek bůčku nebo vepřového ořezu (200 – 300 g)
  • když je, tak kousek špeku (50 – 100 g)
  • 2 lžíce sádla
  • větší cibule, česnek podle chuti
  • koření dle chuti (používám provensálské bylinky a čerstvý rozmarýn)
  • na zjemnění máslo, případně smetanu
  • sůl, pepř
Postup přípravy:

V menším kastrůlku uvaříme bůček (vývar se bude hodit). Na sádle vyškvaříme špek a orestujeme cibuli, přidáme pokrájená játra a okořeníme (koření se nebojte). Když jsou játra zatažená, přidáme pokrájený bůček, česnek a podlité vývarem dusíme asi 20 minut (odkryté ať se vývar zredukuje). Osolíme a opepříme. Ke konci přidáme máslo na zjemnění.
Přelijeme do vhodné nádoby a rozmixujeme (v této fázi se ještě může přidat smetana ke šlehání). Ještě horké plníme do skleniček či jiných nádob. (Pokud se skleničky ihned ještě horké zavíčkuji, paštika vydrží v lednici i měsíc).