NAŠI ABSOLVENTI NA ZAJÍMAVÝCH MÍSTECH:JAN PEČENÝ – Provozní manažer soukromé bezpečnostní firmy

Petr MarekBlog

(rozhovor vedl a zpracoval David Hlinka)

David: Honzo, kdy jsi u nás na škole maturoval a v jakém oboru?
Jan: Maturoval jsem v roce 2016 v oboru Bezpečnostně právní činnost

David: Zkusme chvíli zůstat u nás ve škole. Proč jsi po základní škole zvolil zrovna tento obor?
Jan: Vždy jsem se zajímal o složky IZS, především o službu u Policie České republiky. Během studia jsem se začal více zajímat o službu v Armádě České republiky.

David: Jakou jsi tedy měl představu, když si přišel na školu? Že se staneš policistou nebo vojákem?
Jan: Zprvu policistou, poté jsem svůj názor přehodnotil a chtěl jsem se stát vojákem.

David: Jaký ročník byl pro tebe z těch čtyř let u nás nejtěžší a který byl pro tebe naprosto v pohodě?
Jan: V pohodě mi přišel první ročník. Byli jsme první třídou nově začínajícího oboru Bezpečnostně právní činnost, takže jsme společně s garantem oboru a naším třídním učitelem, Mgr. Milanem Ritschelem začali tvořit odkaz a celkovou prezentaci oboru. Nejtěžší ročník, po stránce školní přípravy, byl pro mne třetí.

David: Čím to bylo?
Jan: Ve třetím ročníku jsme dostávali nejvíce informací a pomalu jsme se začali připravovat na maturitu.

David: V průběhu studia jste absolvovali řadu kurzů a výcviků. Co pro tebe bylo nejpřínosnější a co se ti nejvíce líbilo?
Jan: Přínosné byly veškeré akce, kterých jsme se zúčastnili. Kdybych to měl zhodnotit, tak nejvíce přínosný byl pro mne kurz přežití, kde jsme se učili různé techniky a fígle, které se dají při pobytu v přírodě využít. Nejvíce se mi líbil kurz zahraniční expedice na ostrově Elba v Itálii.

David: Jak už si zmínil, byli jste první ročník nového oboru. Jak se ti nyní s odstupem jeví práce učitelů, kteří vás na profesní život připravovali?
Jan: Jeví se mi jako velice přínosná. Učitelé, kteří vyučují odborné předměty na této škole, jsou opravdovými profesionály. Jsou to lidé z praxe, tudíž vědí moc dobře, co přesně žák potřebuje vědět a umět k tomu, aby byl zcela připraven pro službu v IZS.

David: Děkuji, to se krásně čte. Pojďme se posunout. Podle toho, co jsi říkal výše, by člověk tipl, že budeš v současné době v uniformě. Jak to tedy je?
Jan: Rád bych byl. 🙂 Začátkem čtvrtého ročníku mne potkal nemilý osud, jestli se tomu tak dá říkat. Lékaři mi zjistili nevyléčitelné autoimunitní onemocnění. Práce, na kterou jsem se celé léta ve škole připravoval, nepřipadala v úvahu. Každopádně jsem zůstal v oboru a prosadil se v komerční bezpečnosti.

David: Samozřejmě ti přeji pevné zdraví. Komerční bezpečnost je velmi široký pojem, mohl by si tedy své současné zaměstnání blíže specifikovat?
Jan: V současné době pracuji ve společnosti Eurosecur, s.r.o na pozici Provozního manažera. Firma Eurosecur se zabývá střežení svěřených objektů od malometrážních prodejen například DM drogerie až po velkometrážní prodejny typu Bauhaus. Na svěřených objektech zajišťujeme bezpečnost osob a majetku. Mimo to máme dceřinou firmu Dronim, která se zabývá drony.

David: Co konkrétně je náplní tvé práce?
Jan: Má práce spočívá ve vedení zakázky pro klienta DM Drogerie. Do této pozice jsem nebyl posazen náhodně. Prošel jsem si to takzvaně od píky. Začínal jsem jako operativní pracovník na prodejně, kde jsem, jednoduše řečeno, chytal zloděje. Poté jsem se stal bezpečnostním partnerem pro určitý region a následně jsem se se posunul na pozici provozního manažera.

David: To je krásný kariérní postup. Co tě čeká do budoucna?
Jan: Abych řekl pravdu, tak si nejsem zcela jist. Firma se rozšiřuje, vyvíjí nové technologie a postupy, takže se nebojím o to, že by nebylo kam růst.

David: Co tě na tvé práci baví nejvíce?
Jan: Komunikace s lidmi a také mne baví odhalovat trestnou činnost skrze bezpečnostní systémy, samotné zachytávání osob a spolupráce s PČR. Ze své pozice mám povinnost kontrolovat chod na prodejnách, tudíž se dostanu i do terénu.

David: Kvůli zaměstnání si musel přesídlit do Prahy. Jak si tento přechod zvládl?
Jan: Nebylo to tak těžké, chce to mít plán. Já ho neměl, ale dobře to dopadlo. 🙂 Na Prahu jsem se těšil. Během čtvrtého ročníku jsem si prošel celkem markantní vizuální proměnou a chtěl jsem zmizet. O důvod víc sbalit kufry. 🙂

David: Čím se bavíš ve svém volnu?
Jan: Rád trávím čas se svou přítelkyní, která také studuje Bezpečnostní právní činnost ve Šluknově. Věnuji se osobnímu rozvoji skrze knihy a příjemnou společnost a konečně jsem se mohl vrátit ke cvičení.

David: Honzo, děkuji ti, že si našel čas na toto milé popovídání. Přeji ti hlavně hodně zdraví a samozřejmě úspěchy v osobním i profesním světě.
Jan: Děkuji. Také vám přeji zdraví a mnoho úspěchů.