Vánočka s pomocí domácí pekárny

Petr MarekGastro obory

O jaký jiný recept se podělit v předvánočním čase? Na této vánočce je sympatické, že o těsto se postará pekárna.

Suroviny: (odpovídají náplni pekárny)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky do těsta a 1 vejce na potření
  • 110 g cukru
  • 75 g másla
  • 25 g sádla
  • 1,5 lžíce oleje
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 sušené droždí
  • rozinky, rum, mandle – vše podle chuti a potřeby

Postup:

Rozinky namočíme do rumu, ať jsou chutnější a voňavější. V kastrůlku rozpustíme máslo se sádlem, vlijeme do pekárny, přidáme mléko, žloutky a ostatní suroviny (zatím bez rozinek) a necháme pekárnu připravovat kynuté těsto. Asi 5 minut před koncem hnětení přidáme scezené rozinky (rum zpracujeme podle vlastního uvážení 🙂 ). Po vykynutí upleteme vánočku a necháme ještě cca půl hodiny kynout. Před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi 45 minut při 160 – 170°C.

Pozn. Nemáte-li svůj vlastní grif na pletení, můžete se inspirovat třeba tady: Návod na pletení vánočky