O jaký jiný recept se podělit v předvánočním čase? Na této vánočce je sympatické, že o těsto se postará pekárna.
Suroviny: (odpovídají náplni pekárny)
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky do těsta a 1 vejce na potření
- 110 g cukru
- 75 g másla
- 25 g sádla
- 1,5 lžíce oleje
- špetka soli
- citronová kůra
- 1 sušené droždí
- rozinky, rum, mandle – vše podle chuti a potřeby
Postup:
Rozinky namočíme do rumu, ať jsou chutnější a voňavější. V kastrůlku rozpustíme máslo se sádlem, vlijeme do pekárny, přidáme mléko, žloutky a ostatní suroviny (zatím bez rozinek) a necháme pekárnu připravovat kynuté těsto. Asi 5 minut před koncem hnětení přidáme scezené rozinky (rum zpracujeme podle vlastního uvážení 🙂 ). Po vykynutí upleteme vánočku a necháme ještě cca půl hodiny kynout. Před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi 45 minut při 160 – 170°C.
Pozn. Nemáte-li svůj vlastní grif na pletení, můžete se inspirovat třeba tady: Návod na pletení vánočky