Granadýr (někdy také grenadýrmarš) je jídlo, které pochází z oblasti Slovenska, Maďarska. Jeho původ údajně sahá až do napoleonských válek, kdy vojenští kuchaři vařili jídlo z toho, co zrovna měli po ruce a takto vznikl i granadýr.
Budeme potřebovat:
- Brambory,
- těstoviny (nejlépe flíčky, ale je možno použít jakékoliv těstoviny),
- sladkou papriku (je možné použít i pikantní varianty),
- klobásu,
- 1 – 2 cibule, záleží, kolik granadýru plánujeme vařit.
Postup:
Brambory uvaříme na loupačku, v dalším hrnci si uvaříme těstoviny. Brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou. V dalším hrnci si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, ke které přidáme kousky klobásy, vše zasypeme paprikou. Do tohoto základu vmícháme těstoviny a kousky brambor. V závěru je možné do jídla zamíchat petržel či jiné bylinky.