Slavnostní mandlový dort

Petr MarekGastro obory

O tento recept se s námi podělila kolegyně Alena. Je krásné, když někdo umí péct tak, že se to dá „jíst i očima“.

Základem tohoto mandlového dortu, jehož původem je Švédsko, je vlastně jen pár surovin – mandle (přesněji mandlová mouka a mandlové plátky), máslo, cukr, smetana a vejce.

Fešák je tak stoprocentní bezlepek a zkušeně vám radím – napečte si rovnou dva a jeden zamrazte. V případě nečekané návštěvy pak jen necháte hodinu rozmrazit na lince a můžete servírovat luxus. 🙂

A teď už k samotnému receptu, na který budeme potřebovat:

  • 90 g povoleného másla
  • 130 g cukru (70 g na placku, 60 g na náplň)
  • 100 g mandle – plátky
  • 120 ml 30% šlehačky
  • 120 g mandlové mouky
  • 3 vejce (zvlášť bílky a žloutky)

Jako první si připravíme krém, neb ten si musí hodinu odpočinout v ledničce, aby vychladl.

V kastrůlku mírně povaříme 60 g cukru se smetanou a 3 žloutky. Za stálého míchání asi tak 6 minut, abychom tepelně upravili žloutky. Sundáme z plotny a dáme vychladnout asi tak hodinu do lednice. Já použila v tomto dortu cukr třtinový, pokud použijete bílý, počítejte, že váš dort (včetně krému) bude světlejšího odstínu. 

Zatímco krém odpočívá, vyšleháme z bílku sníh, do kterého průběžně přisypáváme zbylý cukr (70 g). V závěru pak jemně vmícháme mandlovou mouku. Tuto sněhem načechranou směs pak rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme dvě stejně velké placky (na předem načrtnuté kružnice o průměru 20 cm). Dáme péct na 170 °C na 20 minut do zhnědnutí. 

Placky se pečou, krém stydne – na řadě jsou mandle, které opražíme na pánvi do zhnědnutí – tady opatrně na připálení, doporučuji nižší stupeň a promíchávat vařečkou. Moje nejoblíbenější část receptu, neuvěřitelně provoní celý byt.  🙂

V posledním kroku už jen všleháme do krému povolené máslo. Krémem potřeme spodní placku, přiklopíme druhou a zbytkem krému potřeme i celý dort – vršek včetně okrajů. Zasypeme mandlemi a necháme ztuhnout v lednici. Přes noc ideál:-).