Rajská omáčka s masovými kuličkami

Petr MarekGastro obory

Spousta lidí má ráda rajskou, ale nemají odvahu se do ní pustit. Pojďte to zkusit pod odborným vedením našich mistrových.

Suroviny na masové kuličky:
500 g mletého masa
1 vejce
2 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhanka (asi 2 lžíce)

Suroviny na rajskou omáčku:
60 g oleje
1 větší cibule
50 g hladké mouky
rajčatový protlak
800 ml hovězího vývaru
2 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
cukr na dochucení

Postup:
Všechny suroviny na masové kuličky smícháme a vytvarujeme kuličky. Ty osmahneme na pánvi ze všech stran, odložíme stranou na papírovou utěrku.
Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova. Zaprášíme hladkou moukou a opékáme asi minutu a půl. Poté přidáme protlak a zalijeme vývarem. Přidáme koření, přivedeme k varu. Stáhneme plamen a pomalu vaříme asi 30 minut. Pak omáčku scedíme, přidáme masové kuličky a dochutíme cukrem. Pomalu prováříme ještě asi 20 minut. Těstoviny připravíme podle návodu na obale. Kdo raději knedlík, dá si knedlík.