Juhoslovanské koláče

Petr MarekGastro obory

Dnes opět „ukuchtíme“ něco dobrého s žáky gastrooboru. Tuto dobrotu děláme i u nás doma a … každý, kdo ochutná, chce recept.
Tak do toho!

Potřebujeme:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 droždí
  • špetka soli
  • 1 hera (nebo máslo)
  • 2 žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 30 dkg šunkový salám ( anglická slanina) nakrájíme na kostky
  • 20 – 30 dkg sýra nastrouháme 
  • vegeta (možno přidat jak do těsta, tak do krému, ale není nutno)
  • Koření na posypání (country, pizza, kmín)

Jak na to:

Do mísy připravíme prosátou mouku, přidáme sůl, promícháme, připravíme kvásek, po vykynutí přidáme  kvásek do mouky, přidáme olej a propracujeme.
Necháme kynout, po 20 minutách přetužíme těsto a dáme znova kynout.
Pozn. My doma svěříme tuto fázi přípravy domácí pekárně 🙂

Připravíme si krém: heru vyšleháme s 2 žloutky, česnekem a solí.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 – 3 části. 

Těsto vyválíme, potřeme krémem, posypeme šunkovým salámem (slanina je lepší 🙂 ) a nastrouhaným sýrem, zabalíme jako štrůdl, z vrchu potřeme krémem. Čtete správně, část krému přijde dovnitř, část na potření (cca 2/3 dovnitř, 1/3 ven). Trochou sýra posypeme i vršek.
Nakrájíme na trojúhelníky (proužky se při pečení sesunou, proto trojúhelníky), přendáme na plech s pečícím papírem, posypeme kořením, dáme péct a pečeme na 180 – 200°C cca 25 minut.

Dají se jíst samozřejmě i za studena, ale teplé…… no zkuste sami.