„Jenom“ polévka?

Petr MarekGastro obory

Po vánočním „obžerství“ možná přijde vhod jenom polévka. Podívejte se na 3 polévky. První, která se dá nazvat „co dům dal“, druhou – dýňovou – uvaříme s učni gastrooboru a do třetice ukuchtíme s Jirkou uzenou čočkovku. Tak dobrou chuť.

Co dům dal

Dům dal:

  • vývar z uzeného se zbytkem masa
  • necelou půlku hlávky kapusty
  • 2 brambory
  • cibuli
  • česnek (2 stroužky)
  • lžíci sádla
  • trochu jíšky (hotová Knorr)
  • sůl, pepř, majoránku

Postup (je to rychlé a nenáročné):
kapustu nakrájíme na slabé proužky a necháme cca 5 minut povařit ve vývaru. Potom ji scedíme a do vývaru dáme povařit na kostičky nakrájené brambory.
Na sádle osmahneme cibuli, přidáme zcezenou kapustu, krátce osmahneme a zalijeme vývarem s bramborama. Přidáme zbytek nakrájeného uzeného, prolisovaný česnek, jíšku, trochu pepře, dosolíme a necháme chvilku povařit. Ke konci už jen trochu majoránky a …. je hotovo.

Dýňová polévka

Suroviny:

  • dýně
  • větší brambora
  • cibule
  • máslo
  • mléko
  • smetana
  • olej
  • zeleninový bujon
  • sůl a pepř

Postup:
Dýni, cibuli a bramboru si očistíme a nakrájíme. Cibuli si orestujeme s dýní na oleji, zalijeme vodou a přidáme nakrájenou bramboru. Dochutíme bujonem, solí a pepřem. Necháme povařit do měkka a poté rozmixujeme. Ke konci přidáme mléko, smetanu a na zjemnění kousek másla. Podle potřeby dochutíme.

Uzená čočková polévka

  • Spolu s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením povaříme uzená žebra. Poté obereme maso z kostí. Na troše sádla orestujeme cibulku, přidáme nakrájené uzené a kousek ostřejší klobásy, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a celer a celé orestujeme. Přidáme předem namočenou čočku, přilijeme uzený vývar a vaříme do změknutí čočky. Nakonec zahustíme jíškou, dochutíme trochou octa a cukru, příp. solí a pepřem. Podáváme s pečivem.