PŘEDSTAVUJEME …. aneb dnes na slovíčko s PETREM BREBURDOU

Petr MarekBlog

1) Jak dlouho pracuješ na naší škole?
Na Střední lesnické škole a Odborné škole ve Šluknově pracuji od září roku 2019. Jsem zde absolutním „nováčkem“.

2) Jaké předměty vyučuješ?
Výpočetní techniku, Občanskou nauku a Dějepis.

3) Proč sis zvolil právě povolání učitele?
Práce učitele na střední škole mě baví, naplňuje a celkově mě na jednu stranu pozitivně „nabíjí“. Vidím zde smysl svojí práce, pokroky na žácích, mám od nich zpětnou vazbu, ať už je pozitivní nebo negativní. Ano, na druhou stranu je tato profese velmi náročná, ale pokud jí děláte s „láskou“ a sebemenším pochopením k žákům samotným i k daným situacím, tak nemusí být tak hrozná a příšerná, jak jí někteří vnímají. A nebudeme si nic nalhávat. Čtyřicet dní dovolený, je čtyřicet dní dovolený (smích).

4) Jak se změnil tvůj pohled na učitelství za dobu tvé práce?
Jelikož neučím prvním rokem, ale mám již za sebou skoro šestileté působení na jiné střední škole, tak mohu říct, že: „Žáci byli, jsou a budou neposlušní, drzí a zlobiví.“ Ale na druhou stranu věřím, že: „ Žáci byli, jsou a budou poctiví, snaživí a hodní“. Jinak vedle samotného učení, potažmo „vychovávání“, přibylo celkem i dost papírování a vůbec agendy spojené s učitelstvím. Jinak celkově beru tuto profesi s určitým nadhledem. Přeci jen, dnes je doba jiná.

5) Co tě na práci učitele nejvíce baví?
Nejvíce mě asi baví ta pestrost, různorodost a komunikace se žáky. Nejlepší je, když přijdete do třídy na jakoukoliv hodinu, na kterou jste se připravovali a najednou v rámci té výuky zjistíte, že když se někteří žáci v dané problematice rozmluví, komunikují s vámi, zapojují se do diskuze, že jste vlastně nestihli probrat vše, co jste měli připravené. A to mě na této práci baví nejvíce. Ne vždy dopředu vím, jak hodina přesně začne, jak bude probíhat a jak nakonec skončí, i když máte předem „scénář“ napsaný a připravený. Občas je zajímavé i setkání s bývalými absolventy, se kterými si pak člověk někdy řekne všechno pěkně z plných plic.

6) Vybaví se ti nějaký TOP moment, který jsi jako učitel prožil?
Tak těch pár bude určitě. Jako velmi podařený moment si pamatuji, když žáci z letošní 2.BP vyhráli na soutěži v první pomoci druhé místo. Byl to opravdu skvělý zážitek a jsem rád, že jsem byl jeho součástí. Jinak mám občas rád situační humor, když někdo sem tam z žáků utrousí v hodině něco vtipného, co zrovna v ten daný moment sedne. Na co tedy ještě nezapomenu, tak byla Vánoční akademie, kde jsem měl tu možnost hostovat ve školním uskupení „DUVA“ v čele s panem ředitelem a dalšími kolegy. Měli jsme na sobě fakt „úžasný“ převlek a choreografii. Smál jsem se po celou dobu našeho vystoupení a nešlo to zastavit.

7) Čím se bavíš, ve svém volnu?
Nehledě teď na tuto nelehkou situaci, kdy je člověk takřka „izolovaný“. Tak mě nejvíce času zabírá moje studium na VŠ. Když už mám volnou chvíli, tak nejraději sportuji, zejména kondiční fitness. Jinak mě velmi baví hudba a vše kolem ní. Od malička jsem tíhl k muzice a teď si občas rád zahraju na klavír.

8) Jaký sen v osobním životě by sis rád splnil?
Nemám asi nějaký extra sen, že bych chtěl žít na Bahamách nebo na Seychelách, ale mým největším snem je mít šťastnou, zdravou a spokojenou rodinu. Ale tak, soukromá jachta někde na moři, by byla taky dobrá.

9) POD OSTROU PALBOU:
Oblíbená barva?
Modrá

Oblíbený sport?
Basketbal

Oblíbená osobnost?
Karel Svoboda

Oblíbené jídlo?
Svíčková

Oblíbený nápoj?
Káva

Oblíbené číslo?
7

Oblíbené místo?
Pod Ještědem

Oblíbená kniha?
VŠ skripta

Oblíbená hudba?
Populární a rocková

Oblíbený film?
Návrh

Oblíbená část dne?
Letní podvečer

Nejideálnější dovolená?
Někde v teple, ideálně u moře či bazénu

Děkujeme za rozhovor a přejeme v práci hodně úspěchů.