NAŠI ABSOLVENTI NA ZAJÍMAVÝCH MÍSTECH: MATĚJ MACEK – zástupce vedoucího v zahradním centru

Petr MarekBlog

(rozhovor vedl a zpracoval David Hlinka)
DAVID: Matěji, patříš mezi mé bývalé studenty, ale těžko bych si tipl, kdy si u nás v oboru Lesnictví maturoval. Prozradíš mi to?
MATĚJ: Už je to déle. Byl to rok 2009.
DAVID: Vždy na začátku v těchto rozhovorech začínáme školou. Pojďme to dnes otočit. Popovídáme si nejdříve o tvé práci. Jaké profesi se v současné době věnuješ?
MATĚJ: Vítr mě postupem času nasměroval k zahradnické profesi. Zamířil jsem tam po vysoké škole a zůstal. V současné době jsem zástupce vedoucího v zahradním centru (pzn. Zahradní centrum Jiná zahrada v Chabařovicích).
DAVID: Ke studiu se ještě dostaneme. Zůstaňme ještě u tvého zaměstnání. Co je náplní tvé práce?
MATĚJ: Vše začíná objednáním zboží, ať se jedná o rostliny z české nebo zahraniční produkce. Dále mám na starosti objednávky hnojiv a substrátů. To vše na základě prodejních statistik. Jakmile toto zboží dorazí, tak je potřeba vše zavést do pokladního systému, vytvořit popis a nacenit. V případě nesrovnalostí vyřešit případné reklamace. A pak přichází, hlavně v jarní sezóně, velké množství dalších prací, jako je vybalování zboží, řešení reklamací se zákazníky, zálivka rostlin, úklid, kontrola úseků a plno dalšího. Velkou výhodou je, že pokud si člověk potřebuje odpočinout od práce v kanceláři, najde pořád dost činností na prodejní ploše.
DAVID: No, máš toho požehnaně. Vaše zahradní centrum je opravdu veliké, takže o práci asi nouze není. Baví tě práce na ploše s rostlinami?
MATĚJ: Vzhledem k tomu, že jsem celkem komunikativní, tak rád zákazníkům poradím a největší odměnou (pokud mám čas) je to, že se vrátí a vyžádají si mě na radu. Samozřejmě skládání rostlin a zálivka jsou určitým druhem uklidnění od kancelářského stresu.
DAVID: Jaké jsou tvé oblíbené rostliny?
MATĚJ: To je hodně těžká otázka. Ale pořád bych zůstal u dřevin všeobecně. Pokud bych musel vybrat jednu, je to borovice, ta vůně v létě je nezaměnitelná.
DAVID: Jak dlouho v zahradním centru pracuješ?
MATĚJ: Je to mé první zaměstnání a pracuji zde pátým rokem.
DAVID: Předpokládám, že jsi v práci spokojený. Nedávno jste prošli velkou změnou a proměnili jste se v opravdu moderní centrum s velikým výběrem zboží. Jak to osobně vnímáš?
MATĚJ: Spokojený jsem, je tu vidět profesní růst a s ním i růst celé firmy a to je to, co mě baví. Osobně si myslím, že je potřeba investovat, zlepšovat služby. Jelikož se služebně vyjíždí i do zahraničí, tak vidím, že požadavky na prodávané zboží v zahradním centru jsou vysoké. Proto se snažíme rozšířit sortiment pro širokou škálu lidí.
DAVID: Pojďme na tvá studentská léta. Proč u tebe padla volba právě na lesnictví ve Šluknově?
MATĚJ: Od malička jsem skautoval a měl jsem blízko k přírodě. Šluknov jsem znal velmi dobře, hlavně proto, že máme blízko chalupu a každé léto jsem kolem školy chodil. Tak to nedalo moc práce v rozhodování, kam půjdu.
DAVID: Co se ti na škole nejvíce líbilo, na co nejraději vzpomínáš?
MATĚJ: Nejvíce se mi líbil přístup vyučujících. Všechno tak nějak celkově, i díky velikosti školy, působilo rodinným dojmem. Nejraději člověk vzpomíná na praxe v lese a samozřejmě na mimoškolní zážitky z domova mládeže.
DAVID: Jaký ročník z těch čtyř, ti přišel nejnáročnější?
MATĚJ: Tak na to nikdy nezapomenu, nevím z jakého důvodu, ale první pololetí druhého ročníku bylo těžké. To, proč si to pamatuji, mi připomíná opravdu nehezké pololetní vysvědčení. ?
DAVID: Jestli si tě dobře vybavím, tak jsi vždy patřil mezi studenty, se kterými byla opravdu zábava. Jsi pořád tak veselá kopa?
MATĚJ: Tak to je pravda pořád. I když teď už nemusím být úplně za každou cenu středem pozornosti. ? To vlastně musí spíš posoudit kamarádi.
DAVID: Zajedeš se občas do Šluknova podívat?
MATĚJ: Občas o víkendu a v létě na výstavu trofejí. Musím říct, že škola mě pořád překvapuje, jak se modernizuje.
DAVID: To jsme rádi, že nás sleduješ. Když si se blížil pomalu k maturitě, měl jsi jasno o tom, co by si v životě rád dělal?
MATĚJ: Vlastně jsem si našel a načetl informace o novém vyučovaném oboru Arboristika a to mě zaujalo. To jsem chtěl dělat.
DAVID: Prozraď tedy, kam vedla tvá cesta z naší školy?
MATĚJ: Na Mendelovu univerzitu v Brně, kde se právě tento obor vyučoval.
DAVID: Co to, že si se později specializoval na současné zaměstnání? Jiný druh arboristiky tě nelákal?
MATĚJ: V té době se jednalo o společný obor lesnické a zahradnické fakulty. Tam jsem přičichl k zahradnickému řemeslu. A to mě zaujalo. A jelikož arboristika neměla navazující studium, tak jsem zkusil zahradničinu a z nepřijetí se nakonec vyklubal návrat do rodného Ústí, kde jsem nastoupil na fakultu životního prostředí.
DAVID: Matěji, vím, že se věnuješ cyklistice. Je to tvůj oblíbený sport?
MATĚJ: Již šestým rokem si užívám jízdu na silničním kole a myslím, že je to víc, než jen oblíbený sport. Je to závislost. ?
DAVID: Kde jezdíš?
MATĚJ: Nejčastěji kolem Ústí. Máme s kamarádem oblíbenou trasu do Roudnice a zpět. Po cestě zastavíme na nějaký dortík. Občas se hecneme na úlety Ústí – Ještěd a zpět. A nakonec cyklo sezóny pravidelně měřím sílu na závodě Šluknovskem, na Tour de Zeleňák.
DAVID: Matěji, děkuji, že si mi věnoval chvilku času a přeji ti hodně úspěchů v práci a hodně šťastných kilometrů na kole. Děkuji ti za rozhovor.
MATĚJ: Já ti děkuji za zájem a za otázky, moc rád jsem zavzpomínal. Škole přeji plno spokojených absolventů.